Saturday 17 March 2018

"Вещерът: Последното желание" - първа среща с Гералт от Ривия






Автор: Анджей Сапковски
Брой страници: 316
Издателство: Ciela
Оригинален език: полски
Превод: Васил Василев
Цена: 13 лв.
Меки корици
Рейтинг: 4,5/5






„Хората обичат да измислят чудовища и страшни истории. Тогава започва да им се струва, че самите те не са толкова чудовищни. Докато се напиват до смърт, лъжат, крадат, спят с жените на старейшините си и уморяват от глад стариците, те обичат да си мислят, че чудовищата, отвличащи децата, са по-лоши.” 



След "Хрониките на Кралеубиеца" на Патрик Ротфус дълго време не можах да се съвзема и да открия достатъчно добра фентъзи поредица. Три пъти започвах "Последното желание" и три пъти я оставях. Обаче нещо все ме теглеше към "Вещерът", дали шумът около едноименната видеоигра (спрягана от всичките ми приятели геймъри за "най-добрата"), дали заради славянските елементи, които ми навяват такава носталгия когато съм далеч от дома. Е, слава богу, не сбърках когато реших да се помъча още малко с първия сборник. Ако първите два разказа бяха мъчни за преглъщане (много кръв и ужасяващи твари, но не допринесоха с нищо за основната сюжетна линия), то останалите компенсираха стократно. 

Първите две книги представляват сборници с основополагащи за сагата кратки истории. "Последното желание" е съставен от общо шест отделни разказа, които са свързани помежду си чрез паралелната основна сюжетна линия "Гласът на здравия разум". Тук се запознаваме с почти всички главни герои от сагата, а именно Гералт от Ривия - един намусен представител на легендарната каста от мутанти, наречени "вещери", създадени да убиват митичните славянски чудовища от приказките; могъщата магьосница Йенефер - дребна и невероятно красива брюнетка с теменужени очи, разбила не едно или две мъжки сърца - къде буквално, къде преносно; Лютичето - редовен спътник на Гералт, известен бард и още по-известен ценител на женската красота;

В първия разказ - "Вещер", се сблъскваме с отвратителната стрига - митично същество, подобно на вампира, но доста по-кръвожадно. Задачата на нашия вещер е да я убие, но дали е толкова лесно да се стори това, ако чудовището е всъщност омагьосана принцеса?
В "Зрънце истина" пък ни очаква един славянизиран вариант на "Красавицата и звярът", доста по-кървав и не особено романтичен.
"По-малкото зло"
 разказва за това как Гералт си спечелва прозвището "Касапинът от Блавикен" отново на фона на славянизирания приказен сюжет от "Снежанка и седемте джуджета"
"Въпрос на цена" ни запознава с кралица Каланте, която иска да омъжи щерка си княгиня Павета. Нещата се объркват, когато мистериозен рицар пристиг
a неочаквано и заявява, че ръката на Павета е негова според Правото на изненадата и една клетва, дадена преди петнадесет години. Този разказ е ключов за цялата сага изобщо, защото Правото на изненадата ще бъде използвано още един път... 
"Краят на света" полека ни въвежда в политическата обстановка и ни запознава с една от основните раси в поредицата - тази на елфите.
В "Последното желание" пък Гералт и Лютичето, ловейки риба неуспешно, успяват да освободят могъщ джин, изпълняващ три желания. А където има такава неземна мощ, се появяват и алчни за сила магьосници.

Тези шест разказа определено грабнаха вниманието ми и задържаха интереса ми. Славянизираните приказни сюжети са нещо нетипично и рядко срещано нещо в популярната фентъзи литература. "Вещерът" завладя света, а за източноевропейците (като нас, българите) историята е в пъти по-интересна, тъй като е близка до нашата култура. Анджей Сапковски умело е спазил точните пропорции насилие, кръвопролитие, магия, железни принципи, мрачна философия, любовна история и политически интриги. Оценката ми е 4,5/5 просто защото първите два разказа не успяха да ме грабнат така, както трябваше. Но нататък просто не можех да оставя книгата. 

No comments:

Post a Comment