Saturday 17 March 2018

“The Cruel Prince” от Холи Блек


Автор: Холи Блек
Година: 2018
Брой страници: 384
Издателство: Hot Key Books
Твърди корици
Поръчай от book depository с безплатна доставка тук

Пхука ("Хрониките на Спайдъруик")

Крайно време беше да седна и да напиша ревю тази книга. Особено се гордея с факта, че съм фен на Холи Блек още откакто прочетох “Хрониките на Спайдъруик” (изд. “Фют”) през не толкова далечната 2007 .
Все още  помня магическите същества, населяващи нейния фантастичен свят (което е странно, защото имам склонността да забравям прочетените книгите за броени дни), затова и се ухилих до уши, когато срещнах познатото ми вече същество “пхука” – само бегло споменато в “The Cruel Prince”, но завинаги запечатано в 10-годишното ми съзнание. Ето толкова добър писател е Холи Блек.
Ако си представите всички YA книги за елфи като паветата в една калдъръмена улица (пардон, цял булевард), то тази книга се отличава като същински диамант сред обикновените камънаци.Главната героиня Джуд е на прага на съзряването и се опитва да намери своето място в света. Което е малко трудно, имайки се предвид, че родителите и биват заклани пред очите й, когато е едва 7-годишна, веднага след което бива отвлечена в не-толкова-магическия свят на елфите от убиеца на родителите си / новия си баща, а "светът" е Кралството на елфите. Приспособяването към ново училище и нова среда определено е трудно начинание, още повече, че нейните съученици непрестанно я тормозят и се отнасят с нея като с парцал, защото е човешко дете. Очарователно, а? Въпреки това Джуд отчаяно се опитва да се впише. Тя мечтае да стане рицар, да извоюва мястото си до върха чрез умения и сила. Тя иска да спечели мястото си в йерархията на елфите, независимо колко трудно ще бъде, защото е упорита и с железни принципи – черта, която обожавам да виждам в главни женски героини.Нейната сестра близначка Тарин изпитва същите затруднения, но въпреки това реагира съвсем различно. Тя също иска да намери своето място, но слабият и характер се стреми към лесния изход – мечтата и е да се омъжи за елфически съпруг с добро обществено положение комуто да служи за “кобила за разплод”, тъй като женския род при елфите изпитва детеродни задължения – задача, с която Тарин може да се справи, тъй като е човек. С течение на сюжета иначе силната връзка между сестрите търпи големи промени и обрати. Къде заради разликата в характерите, къде заради пъклените планове на жестоките им съученици.Историята се заплита когато кралят решава да абдикира и да предаде короната на един от няколкото си сина. Тъй като короната не се наследява от най-големия престолонаследник, кралят трябва сам да избере най-подходящия син. От този момент нататък следват сложни политически интриги, кръвопролитие, заговори, жестокост и предателства. Все действия, присъщи на легендарните елфи от европейския фолклор. Забравете розовите си очила ако подхванете тази книга. Тук дори любовната история няма красиви багри. Елфите са описани точно такива, каквито са в легендите – измамни, порочни и жестоки същества. Героите са сложни и многопластови, няма да откриете нито един изцяло положителен герой. И въпреки факта, че коварния принц Кардан и неговата клика тормозят нашата главна героиня Джуд по най-различни начини и би трябвало да ги намразите от раз, гарантирам, че ще се влюбите в Кардан.Първоначално оцених книгата с 4 звезди, защото беше твърде бавна за вкуса ми. Когато погледна назад обаче виждам, че внимателното изграждане на света и героите, комбинирани с лиричния начин на писане на Холи, напълно заслужава бавното разгръщане на историята, затова давам 5 звезди. Силно се надявам някое българско издателство да види потенциала в историята и да я издаде. Смятам, че Холи Блек е невероятен автор, но уви, твърде недооценена на българския пазар.

No comments:

Post a Comment